Examen Vaarbewijs

Examen vaarbewijs 1

Het examen Vaarbewijs I bestaat uit 40 meerkeuzevragen waarvoor u één uur de tijd heeft om op een uitgekozen examenlocatie op een computer de juiste antwoorden aan te klikken.

De puntenwaardering

Een vraag levert 1, 2 of 3 punten op. Er zijn maximaal 80 punten te behalen. Om te slagen moet u tenminste 56 punten behalen, oftewel 70% goed hebben.

Examen vaarbewijs 2

Het examen voor Klein Vaarbewijs 2 bevatte tot voor kort 25 vragen. De ‘oude’ vragen over het werken op de kaart van het Markermeer en de Waddenzee bevatten altijd al elk twee subvragen. Deze subvragen zijn nu uitgesplitst in aparte vragen waardoor er in het vervolg in totaal 27 vragen zijn in plaats van 25. De totale puntentelling en exameninhoud is dus niet veranderd. Het examen bestaat uit bijna allemaal ‘meerkeuzevragen’; alleen bij de vragen (in voorbeeldexamen) 25, 26, 27 en 28 moet u zelf het antwoord invullen. In het echte examen verschijnen dan meerdere invoervakjes op het beeldscherm.

De antwoorden op deze vier (invul-)vragen moeten binnen een (van tevoren bepaalde) marge liggen. Er zijn maximaal 50 punten te behalen. Om te slagen, dient u tenminste 35 punten te behalen. U heeft daarvoor 90 minuten de tijd. Bij elke vraag is slechts één antwoord goed.

Marifonie

Het marifooncertificaat is verplicht als u een marifoon aan boord heeft. Met de marifoon heeft u nautische communicatie met bruggen, sluizen verkeersbegeleidingsdiensten en andere watergebruikers.

Wie en v.a. welke leeftijd?

De minimum leeftijd om in het bezit te komen van het vaarbewijs is 18 jaar. Het is mogelijk om onder de 18 jaar examen te doen. Bent u geslaagd, dan krijgt u een uitslagbrief. Deze kunt u vanaf uw 18e inwisselen voor de echte vaarbewijspas. Tot die tijd mag u nog niet met een snelle motorboot varen. Iedereen die de Nederlandse taal beheerst mag het examen doen. U hoeft niet in Nederland woonachtig te zijn en ook niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.

Voorlopig komt er geen praktijkexamen bij, maar het theorie-examen is de laatste jaren wel flink uitgebreid en moeilijker geworden.
Om uw aan te melden kunt u bellen met: 06-51711319 | Of klik hier voor het aanmeldformulier!

Cursusdata

Klik hier voor de actuele cursusdata!