Cursussen

Bootverhuur Lauwers verzorgt cursussen voor het behalen van uw vaarbewijzen 1 & 2. Voor uw eigen veiligheid en die van uw mede watersporters is het verstandig om de cursus VB1en VB2 te volgen zodat u op de hoogte bent van alle regels en voorschriften.

Info Cursusaanbod Info Examen Vaarbewijs

Wanneer valt u onder de vaarbewijsplicht?

U heeft een Klein Vaarbewijs nodig wanneer u vaart met:

  • een schip met een lengte van 15 tot 25 meter dat u niet bedrijfsmatig gebruikt.
  • een schip voor bedrijfsmatig vervoer met een lengte tussen de 15 en 20 meter.
  • een sleepboot of duwboot die u gebruikt om een schip met een lengte van maximaal 20 meter te slepen, langszij mee te voeren of te duwen.
  • een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die sneller kan dan 20 kilometer per uur (km/u).

Met het Vaarbewijs 1 mag je varen op alle binnenwateren met uitzondering van IJsselmeer, Waddenzee, IJmeer, Markermeer, Westerschelde, Oosterschelde, Eems en Dollard, waarvoor men het vaarbewijs 2 nodig heeft.

Combinatie 1 & 2

Als u in heel Nederland wilt kunnen varen en u hebt nog geen vaarbewijs, kunt u VB 1 en VB 2 combineren. Dat geldt zowel voor de opleiding als voor voor het examen. Het is iets meer werk maar u bent ook in een keer klaar. De gecombineerde opleiding en ook het gecombineerde examen is tevens goedkoper. Het Vaarbewijs 2 is vereist wanneer je met een vaarbewijsplichtig schip vaart op IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems/Dollard, Oosterschelde of Westerschelde.

Opleidingen

Het Vaarbewijs 2 is de combinatie van Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs Aanvullend.
De cursus Vaarbewijs 2 is dus ook de optelsom van de cursussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs Aanvullend. Je doet dus een opleiding Vaarbewijs 1 en tevens een opleiding Vaarbewijs Aanvullend. De cursus neemt 2 dagen in beslag.

Mogelijkheden

Methode 1:
Je volgt gelijktijdig de cursussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs Aanvullend. Dit is pittig maar heeft het voordeel dat je in korte tijd klaar bent voor het complete examen Vaarbewijs 2. Velen doen het op deze manier. Het werkt ook kostenbesparend op de examenkosten.

Methode 2:
Je volgt eerst de opleiding Vaarbewijs 1 en doet examen voor het Vaarbewijs 1. Vervolgens doe je de opleiding Vaarbewijs Aanvullend en doe je examen voor het Vaarbewijs Aanvullend. Dit is een langduriger traject. Maar het werkt wat rustiger. De totale kosten vallen iets hoger uit.

Cursus aanmeldformulier